Under tio veckors ledighet, långt borta från den vanliga vardagens bestyr och ansvar, förflyttad till en italiensk verklighet med allt vad det innebär av fantastiska vyer och god mat, när livstempot växlar ner till en helt annan hastighet, är det lätt att frestas att tro att tiden stannar upp….….men det gör den inte. Här som där läggs minut till minut och dag till dag, och all den tiden fylls av händelser som ligger bortom ens kontroll men ändå påverkar en. Till exempel det kyrkliga. Det sista jag gjorde innan jag lämnade Falkenberg var att utnyttja förhandsröstningens första dag och göra min plikt i kyrkovalet. Mina arbetskamrater var tacksamma över att få använda mig som försökskanin och för säkerhets skull ”glömde” jag mitt röstkort hemma så de fick träna på att ta ut ett nytt ur systemet.
Därefter har jag, från mitt italienska perspektiv, noterat valresultatet (partipolitiseringen av kyrkan kvarstår), hearingen av ärkebiskopskandidaterna (tveksamt om någon kan beskrivas som kristen med en klassiskt kristen måttstock som inbegriper tro på jungfrufödseln och Jesus som den enda vägen till Fadern), Eva Hembergs, präst, professor och ledamot av läronämnden, avhopp från prästämbete och svenska kyrkan (”Jesus är i stort sett borta. Kyrkan vill tala om allt möjligt annat, men inte om honom längre. De är symptom på att Svenska kyrkan inte längre ser Jesus som kyrkans herre”) samt mot den ovan nämnda hearingen kritiska reaktioner på ledarplats i de kyrkliga tidningarna (t o m Kyrkans Tidning, annars känd som lite av ”his masters voice”).
Allt detta tar jag varje dag med mig till Collegiata di S Michele Arcangelo, församlingskyrkan i Panicale med rötter från 1000-talet, med en enkel bön om klarhet och vägledning. Där, i det dunkel som råder om du inte lägger en slant i den apparat som kan tända upp kyrkan och dess konstverk, vakar kyrkans skyddspatron, ärkeängeln Mikael. Han om någon visste när och var det var nödvändigt att ta striden.
Tiden här avslutas den 11 november. Innan dess kan mycket hända. Svenska kyrkan har troligen fått en ny ärkebiskop i min gamla studiekompis Antje.
Till dess läggs sekund till sekund, dygn till dygn, vecka till vecka – av min tid och mitt liv. Och jag minns den musselpasta Ulf lagade häromveckan. Det är de musslor som öppnar sig som är de goda; så vill jag vara öppen mot Gud.
Grön fönsterlucka Grändens medeltidstegel En duva lyfter Den Italienska maten bygger även den på uråldrig tradition. Smakerna är grundläggande och enkla. Dessutom är maten nyttig och väl utprovad i generationer. Mattraditionerna är viktiga och i dem kan vi mötas och samtala. I samtalen där livet och evigheten avhandlas föds visheten och det är kanske den bästa kryddan av alla
Här kommer nu en Musselpasta från Panicale skapad av mig en solig eftermiddag på Umbriens höjder……..
Hetta upp olivolja
Fräs finhackad lök, paprika, morot, selleri, vitlök med lite salt.
Rensa,. skrapa och skölj musslorna ordentligt. Bestäm vilken typ av pasta du vill ha. Jag väljer här Tagliatelle som är lite bredare för att såsen skall få mer yta att ”klibba” fast på.
Töm på 2 dl vitt torrt vin på grönsakerna samt tomatpuré eller en burk konserverade tomater. Låt koka upp och lägg raskt ner musslorna och på med lock. Under tiden kokar du färdigt pastan. Den skall vara underkokt. Sila ifrån men spar lite av pastavattnet. När musslorna har öppnat sig efter några minuter. Töm i pastan i musselgrytan och rör om. Du kan ”reda av” med lite av det saltiga pastavattnet.
Servera på varm tallrik. Strö finhackad persilja och toppa med söta delade små tomater av god sort. Riv parmesan över och avsluta med några drag på svartpepparkvarnen. Några stänk citronsaft är också fräscht.
Som tidigare sagts på denna sida är inte uttrycket ”jag har inte tid” helt sant. Människan äger i sanning inte sin tid. Den kan närsom ta slut och platsen där hon verkade står tom. Vi har tagit miste på den tid vi fått att förvalta och på vår livstid. Det är olika saker! Det du inte äger kan du inte kontrollera möjligen ha koll på. Vad äger vi då? Jo den gudomliga rätten att förvalta våra liv. Rätt förvaltning kräver tid och det är den tiden vi förfogar över. Hur länge vet ingen men det är den vi kan ha koll på. Utmaningen bli då att finna rätt användning för min tid och där börjar det svåra. Vad är då rätt? Vad är då sanning? Vad är sanningen om mitt liv och mina inneboende resurser, gåvor och möjligheter. Dessa frågor är svåra och utmanande särskilt i en hård omvärld där allt skall gå fort, vara slimmat, ytligt och likriktat.
Har du tid lille vän?
Låt oss fundera över utvecklingen några generationer tillbaka för att få lite perspektiv:
Min farfars farfar arbetade i 12 timmar varje dag, även lördagar. Det var en arbetsvecka på 72 timmar. Dessutom skötte han en trädgård med ett litet hus, var kassör i godtemplarsektionen, brandman vid den lokala brandföreningen, tenor och sångare i kyrkokören där han även arrangerade musik till större högtider. Han klippte själv sina sex barn, halvsulade familjens skor, högg sju fastkubikmeter björkved till vintern samt tillverkade de mesta av husgeråden själv.
Min farfars far hade kommit ned till en arbetstid på 54 timmar. Han övertog trädgården och platsen i brandkåren med ansvar för underhållet av brandsprutorna. Likaledes var han medlem av godtemplarföreningen och i kyrkokören var han baryton och sjöng solo de större högtiderna i högmässan. Men han hade inte tid att vara kassör eller arrangör. Han klippte inte heller sina fyra barn och hans vedhuggning inskränkte sig till två kubikmeter, för han hade börjat elda med kol. Husgeråden var något han köpte.
Min farfar arbetade i 48 timmar i veckan. Också han skötte trädgården och medlem i bandylaget. Han hade varken tid med sång eller nykterhetsrörelsen. Brandkåren var inte att tänka på. Hans två barn gick till frisör och vedhuggningen hade ersatts med lite hobbyslöjd då och då.
Min far är för traditioner och är därför inom sporten medlem av fotbollsklubben, men han går aldrig dit. Aldrig heller till kyrkan om det inte är tvunget men medlem är han! Han har slutat med trädgården och grusat upp densamma den lönade sig ändå inte. Dessutom har alla barnen flyttat ut. Ved och kol till vintern är för länge sedan ersatt med elvärme. Hur skall han annars hinna arbeta 45 timmar i veckan och få tid till något i vår jäktade tid.
Och jag själv? Jag har överhuvudtaget inte tid till någonting. Inte till frivilligarbete och jag har gått ur alla föreningar. Svenska kyrkan med alla sina tidsödande traditioner lämnar jag åt sitt öde! Sjunga är inte att tänka på och jag bor ensam i lägenhet för att slippa allt som har med naturen och årstidernas växlingar att göra. Relationer och barn tar för mycket tid så jag sköter relationer och sådant genom sociala medier. Jag är min egen herre, gör som jag vill och satsar allt på mina 40 timmars arbete jag gör i veckan för det är det enda jag hinner med!
Tja det är en liten skruvad betraktelse men något ligger det kanske i den? Man kan ju ställa sig frågorna: hur ser jag på min tid? har jag verkligen ont om den eller ser jag själv till att jag har så dåligt med tid?
Medan vi funderar kan vi tillaga en varmrätt som tar minst 10 timmar att laga i ugnen. Då får vi tid att vara tillsammans länge i köket och samtala;)
Ta en nötstek. Här en bogbladsstek av närproducerat kött från Alunda. Putsa den från hinnor men var rädda om fettet. Du kan med fördel göra detta på ett ark av bakplåtspapper.
Då denna stek väger dryga tre kilo så tar jag en gammal järngryta på 8 liter som jag lägger lite olivolja i botten på.
En ”puttermarinad” som steken skall sjuda i gör jag av krossade tomater av god kvalité. Rårörsocker, chilisås i olika former, Worcestershire sås, rökt flingsalt, svartpeppar, soya, rapsolja och torkade örter. Smaka dig fram till den smak du önskar. Använd gärna vin, buljong och vatten. Vätskan skall ungefärligen täcka steken.
Gnid in stecken i valfri kryddblandning. Jag har använt en Amerikansk kryddblandning bestående av: rårörsocker, rökt paprika, salt, lökpulver, vitlökspulver, torkad persilja, oregano, basilika, chilipulver senapsfrö och koriander frö som mortlats. Skär morötter, purjolök gullök, vitlök, selleri och färsk chili grovt.
Lägg köttet i grytan, därefter grönsakerna runtomkring.
Häll över ”puttersåsen” och lägg ett täcke av krossade tomater, torkade örter och torkade höst kantareller.
Lägg över två ark bakplåtspapper som ett extra lock. In i ugnen på 100 grader i ca tio timmar.
Ta ut och servera med potatis i vilken form du önskar.
Servera gärna med vitlöksfrästa bönor.
Draget kött med gröna bönor, potatismos och en underbar sås som puttrat i 10 timmar.
Smaklig måltid och ha en god målTID önskar eder Uffe
Jag mötte en kvinna i samband med en begravning. Det var en modern medelålders kvinna från huvudstaden. Jag kunde märka att staden dess omgivningar och puls, långt borta från naturens underliggande melodi, var hennes livssammanhang. Hon var, som jag uppfattade det, välutbildad, välsituerad och mycket välklädd. Ett välsignat och mycket välvårdat, för att inte säga vackert yttre, strök ytterligare under att hon var van att ta plats och tala för sig. Jag blev därför inte helt förvånad när hon kom mot mig efter begravningen med bestämda steg, påkallade min uppmärksamhet, spände ögonen i mig och sa: ”kyrkoherden är inte döden ändå rysligt omodern?!”
Det är inte en fråga eller ett påstående som jag mött varje dag på jobbet. Under 20 års tid har jag mött tusentals människor i samband med sorg, begravningar och urnnedsättningar. Aldrig har jag stött på denna fråga: ”är inte döden omodern?” Frågan är, tycker jag, väldigt intressant till sin natur och jag har funderat rätt mycket kring den. Vad skulle en modern död bestå i? Vad är ett modernt liv? Eller menade hon snarare att vi borde avskaffat döden nu med all vår vetenskap och akademiska landvinningar så vi sluppit denna hygienfaktor och oförskämdhet som vi inte rår på: att vi alla skall dö!
Hur förhåller sig döden egentligen till livet? Vi vet att döden markerar slutet på det fysiska liv som uppstår i samband med att ägget befruktas och celldelning äger rum. Vi vet inte om det själsliga livet uppstår då eller om det kommer till senare eller om det finns innan själva befruktningen och tar sin boning i oss när grundstrukturerna är klara. Vi tror en mängd olika saker men vi VET faktiskt inte! Eftersom vi inte vet öppnas fältet för mängder av spekulationer, vidskepelse, humbug och tro både inom de vetenskaplig som de teologiska fakulteterna såväl inom den ”folktro” som alltid funnits och alltjämt finns.
Kyrkan har sin ståndpunkt men eftersom vi har olika kyrkliga traditioner så skiftar svaren beroende på var du befinner sig i världen och i vilken tid svaret bestämts. Andra religioner som buddism och hinduism ger sina modeller. Ateisterna ger sin eftersom ateism på samma sätt är en tro och inget annat. Det finns en modern myt att vetenskapen skulle vara befriat från allt vad tro heter. Så är inte fallet! Den går snarare ut på att försöka leda i bevis det som man tror är sant och reda ut hur det egentligen förhåller sig i verkligheten. Ofta blir det inte som man trodde utan verkligheten visar sig än mer komplicerad och övermåttan underbar i sin natur. Man trodde fel från början! Man kunde säga att tron är sökarljuset och att vetenskapen är glasögonen i försöken att finna sanningen om tillvaron, livet och dess förutsättningar. Det vill säga att tro och vetenskap är i sig verktyg och medel och inte målet i sig. Det är en av anledningarna till att jag aldrig kunnat se konflikten mellan tro och vetenskap. De ligger ju båda i samma verktygslåda. Den stora utmaningen är ju att veta när man skall använda vilket verktyg!
Att veta när man skall veta saker och veta när man skall tro är för mig en viktig fråga! Det handlar mer om tajming än vad man skulle kunna tänka. En sak är dock klar bladar man ihop detta med tro och vetande och tajmar fel dessutom kan man få ett rent helvete! Jag tänker i mitt stilla sinne då och då att det är dags att avsluta den religionsstrid som funnit de senaste århundraden den mellan tro och vetenskap och i stället använda dessa olika kompetenser tillsammans. Min tro är att mänskligheten skulle vinna på det!
Vad är då ett modernt liv? På den frågan är nog svaren helt beroende på vem du frågar, vilken ålder den personen har och i vilket sammanhang hen lever. I vårt samhälle har väl vi närmast försökt att modernisera både liv och död genom att göra samma sak. Nämligen att se till att de äger rum på för ändamålet anpassade institutioner födelse på sin och döden på sin. Det vi nu vet är att födelse på BB är en mycket viktig och lyckad satsning för att minska dödligheten hos både mödrar och barn. Sverige är ledande i världen när det gäller detta och många är de liv som räddats i dessa sammanhang genom åren.
Men hur är det med den andra änden av livstråden? Där har det inte gått lika bra. Jag skulle vilja påstå att där har vårt land totalt misslyckats med hanteringen av sina döda och skapat en klyfta mellan liv och död som inte är naturlig. Döden har blivit en hygienfaktor lyft ur sina rätta sammanhang och därmed har den blivit för människor som lever idag något onaturligt, något omodernt. Osäkerheten ökar dessutom beroende på att dagens moderna människa saknar delvis eller helt kunskaper om döden och kan därför inte hantera processerna kring livets slut och använda de verktyg som faktiskt finns. Vem vet i dag att man kan tillkalla församlingens präster och eller diakoner som med sina kompetenser kan hjälpa till med livets slutskede och ge stöd till anhöriga. Det är dessutom gratis!
Jag minns ett tillfälle då jag var i ett sammanhang och hade min prästskjorta på. Plötsligt kom där fram en man med en mycket bister uppsyn. Det syntes på lång väg att han ogillade att jag fanns där eller snarare ogillade den symbol som jag bar. Han ställde sig mittemot mig och sa med bestämd ton: – Präster, det är bara parasiter och gör ingen nytta alls! Jag mötte hans blick och hörde mig själv säga: – Var är du född? Han såg förvånat på mig och svarade, med en viss eftertänksamhet i blicken: – På BB i Uppsala var det nog, hur så? Jag frågade vidare: – Var det någon där och hjälpte dig till världen? Mannen svarade, lätt dröjande med orden – Tja det var nog barnmorskor där, skulle jag tro. Jag svarade: – Ah, det tror du….uppenbarligen fick du god hjälp att komma till den här världen eftersom du står här just nu! Jag fortsatte: – Jag kan lova dig att de människor jag hjälpt att dö och komma till nästa värld inte uppfattat mig som en onödig parasit! Snarare som en barnmorska fast tvärtom och de anhörigas tacksamhet har varit mycket tydlig. Vi förvaltar kunskaper och traditioner som präster i kyrkans tjänst inom ett livsviktigt område nämligen döden och konsten att dö. Kunskaper som är helt nödvändiga men oftast bortglömda av det moderna samhället. Det hjälper människor vidare och skänker större sammanhang än vad de först kanske tänkt sig. Mannen stod kvar under tystnad höjde åter sin blick och våra ögon möttes. Han sa med en varmare röst: – Det är nog sant. Jag har nog aldrig tänkt på det på det viset. Han fortsatte lite dröjande: – Jag hade nog kanske inte tänkt igenom saken ordentligt! Bra bild det där med barnmorskor. Det skall jag tänka på. Mannen vände på klacken och gick sin väg. Varför han var så arg till en början vet jag inte. Jag gissar att han haft otur i sina möten med kyrkliga representanter eller varit utsatt för någon form av förminskning under skenet av andlighet. Jag vet inte men jag minns att han gick i väg med lite lättare steg än när han kom och ställde sig framför mig.
Är då döden omodern eller inte? mitt svar på den frågan är nog att den är lika naturlig till sitt väsen som den alltid har varit. Det är vi människor som under tidens gång blivit allt mer onaturliga. Det är antagligen därför döden är så himla jobbig för den omättliga människan. Den är en absolut gräns som vi inte rår på! Relationen till döden springer fram ur andra sammanhang än de kliniska, tekniska, ekonomiska eller för den delen akademiska sammanhangen. Den springer fram djupast sätt ur livet självt och visheten är den struktur som bär den.
Vishet är en tilltagande bristvara i vårt moderna samhälle idag. Utan vishet blir samhället just kallt, hårt och omänskligt! Öppna ögonen och se efter själv. Var finns visheten och vem bryr sig om den? Trots att bibeln säger att visheten är det kostbaraste och dyraste av allt som finns under solen har den ingen prioritet i vårt samhälle. Här finns orsakerna till varför det ser ut som det gör och förklarar varför vi så ofta tar fel vägar med omänskliga konsekvenser som följd. Det märks även inom kyrkans väggar där allt som oftast de som tagit till sig makten inte längre kan skilja på sin egen vilja och Guds vilja. Då blir det även svårt för normalhedliga syndare, dit jag räknar mig själv, att göra det!
Döden är den sista utposten och garanten för livet självt. Ett sökarljus som ständigt påminner oss om vikten av vishet och nödvändigheten om att leva i samklang med naturen. Den påminner oss om att evigheten finns i oss och att vi är en del av den. Att vi blott och bart är resande från osynligheten genom synligheten på väg in i evigheten. Du vet inte om du kommer att vakna upp nästa morgon. Du tror det men VET inte. Det är någon annan som tycks äga upphovsrätten till livet och vi kan inte piratkopiera det. Det kan kännas frustrerande men vi verkar inte äga våra egna liv. Det man inte äger kan man inte heller kontrollera. Men vad äger vi då? Jo vi har fått den gudomliga rätten, den okränkbara rätten att förvalta livet och göra något storartat av den gåvan helst tillsammans med och för andra. Då kan vi antagligen dö i frid fullt levande.
Detta ämne väcker fler frågor än vad det finns svar tycks det. Jag kommer att fortsätta med dessa reflektioner kring döden och vårt förhållande till livet framöver. Men för det behövs lång tid och långsamma processer. Därför kan det vara gott att skapa sin egen limoncello som hjälper en att konservera sensommarens dofter och smaker och får själen att pirra till av glädje. Men först en liten annan värmande rätt på livets matbord.
I vinterkylan och runt matbordets värmande gemenskap ( om nu livet är som det borde) behövs även musik,konst och kultur för frusna själar. Jag kan rekommendera Evert Taube som möter Mozart, Bach, Brahms, Händel och Vivaldi i Mästarnas Musikaliska Möte. Denna CD är skapad dels för att bekämpa barnfattigdomen i vårt land men även för att sprida tidlös konst och kultur för den moderna människan i cyberrymden. Vi hoppas att denna underbara musik skall tränga fram och nå in i stressade själar som många gånger i allt för hög hastighet far fram i livet och riskerar att förlora perspektiv och mål. Du hittar mer information om projektet och kan bidra genom att beställa Cd:n på http://www.svenskakyrkan.se/havero-edebo-singo Välkomna till oss:)
Här kommer nu den konserverade solen mitt i vintern och kylan. Varsegod att tina:)
Tvätta citronerna mycket nog med diskmedel i varmt diskvatten. Skrubba med borste så att du får dem ordentligt rena.
Skölj och torka ordentligt
Använd sprit av högre alkoholhalt i processen gärna runt 50%. Det späds senare med vatten. Detta är för att på ett kraftfullare sätt dra ur smakämnena i citronskalen
Blanda en liter sprit med 8 dl strösocker.
Rör om så att det löser sig riktigt ordentligt
Tillsätt skalen av 12 citroner. OBS undvik att få med det vita under skalen då detta tillför bitterämnen.
Ställ svalt i 14 dagar under plastfilm.
Ta fram rör om och ta fram väl rengjorda snygga flaskor.
Tappa upp. Det gör inget om några skal följer med ner i flaskan. Det kan vara dekorativt.
När limoncellon är upptappad så kan den med fördel stå till sig. Hur länge? Så länge du kan motstå den. Serveras väl kyld.
Lägg skalen på bakplåtspapper i en plåt. Torka dem ordentligt i ugnen. Gärna varmluft. När de är helt torkade kan de med fördel användas i desserter, som bas i egen citronpeppar, så slipper du en massa tillsatser, och som dekoration.
Ungefär så löd ett citat som jag hörde för flera år sedan när jag såg en dokumentär om Ryssland efter Sovjetunionens fall. Det var en SVT dokumentär som avhandlade och berättade om den misär som uppkommit i det sönderfallande imperiet där utanförskap, fattigdom, social utslagning, en havererad ekonomi och våldsamt supande ledde till många människors för tidiga död. Lägg därtill hårda vintrar, en inte helt obekant sak i Ryssland, som skördade massor av offer blad utslagna människor som helt enkelt frös ihjäl på gator och i portuppgångar. Bilder från provisoriska bårhus där människor staplades på varandra etsades fast på näthinnan och vi tittare i det trygga välordnade landet Sverige kunde förfasa oss över hur dessa döda människor behandlades. Hur de begravdes utan någon som helst värdighet på ett sätt som förde tankarna till hur nazisterna behandlade ”icke” människor under sitt välde.
Alla drog en lättnadens suck och tänkte att så blir det ju i alla fall aldrig i vårt fina land.
Ovärdigt, hårt, anonymt och utan en värdig begravning. Oftast direkt i graven, ofta tillsammans med andra anonyma olycksbröder och systrar. Tillståndet i den forna Sovjetiska supermakten var allt annat än gott och värdigt sedan kom Putin….. Hur ser det då ut i vårt eget samhälle? Vi som nästan alltid vill vara något av världens samvete och betonar jämställdhet, trygghet, demokrati, individens rätt och Innanförskap? Ett alldeles utmärkt OBS i Sveriges Radio P1 http://t.sr.se/1paWGvN tog upp frågan om hur vi har det i vårt samhälle i dag när vi som medborgare står inför, inte ofta förekommande men dock, stora och avgörande livssituationer i livet.
Det berättades om ett samhällsklimat i ett av världens rikaste länder Sverige!? där det inte längre finns resurser, tid eller kunskap att vare sig hjälpa människor att dö eller att stödja de anhöriga som vakar, ofta många veckor, vid dödsbäddarna på våra sjukhus, i hemmet eller på vårdhem. Snarare tvärtom: de anhöriga var de som fick larma och få vårdpersonal på plats vid kritiska skeenden och lidande för den svårt sjuke och döende patienten. I programmet talades om att för trettio år sedan fanns forfarande nattvak där personal hela tiden fanns hos de döende och svårt sjuka. Nu är det de anhöriga som får sköta detta själva för det finns inte lägre personal till sådant inom vården. Om inte läkare eller andra ”jobbar” lite extra på fritiden, skippar lunchen eller jobbar övertid.
bild av min mor som efter oändlig väntetid på sjukhuset fortfarande inte tagits om hand.
Det är de anhöriga som nu blir helt och hållet den döende och sjuka människans sällskap på det yttersta. Omvårdnadsapparaten fungerar inte längre. Detta är lite märkligt då de senaste 50 åren har samhället ägnat sig åt att slå sönder kärnfamiljen och släktsammanhangen. Så nu har vi verkligen sålt smöret och tappat pengarna. Den, vårdapparaten, har havererat inte minst på detta område i kölvattnet av nittiotalets ekonomiska systemskifte där penningen blev viktigare än människan. Där människan blev reducerad till ett kostnadsställe och slutade vara en oändligt värdefull unik varelse. Oersättlig med den rikaste gåvan av allt: liv! Inte sällan kan dessutom anhöriga i dagens vårdklimat mötas av, när de satt och höll sina döende föräldrar i handen, frågan: borde inte du gå och jobba nu? Skall inte du gå hem och ta lite egen tid för dig själv! Så ser det alltså ut! En allt kallare och hårdare attityd i samhället där en isvind sakta men säkert förvandlar oss till självfixerade isstoder under ishäxans välde. Ett samhälle där solidaritet, nästankärlek och medmänsklighet offras i dansen kring guldkalven. Ett visionslöst, genomekonomiserat samhälle där ingen har tid med något annat än sig själv och där pengarna är allt till överkonsumtionens taktfasta musik!
Men så illa kan det väl ändå inte vara undrar kanske vän av ordning? Jag säger er att det är värre!
Jag har jobbat som präst i över 20 år nu. Har kommit så långt i livet att jag både uppnått ålder och en viss erfarenhet. Jag har mött människor i livets alla skiftningar med alla sorters utmaningar sorgeämnen såväl som glädjeämnen vid livets slut och vid livets början. Jag kan tydligt se resultatet av en långsam, nästan omärklig förändring, devalveringen av människovärdet. Vi ser något vi tidigare aldrig sett i vår yrkesgrupp: nämligen direktare.
Vad är nu det? Jo, direktare är en människa som förs till kremation efter dödsögonblicket för att sedan transporteras direkt till sin grav utan någon som helst värdig begravning. Snabbt, rationellt och utan att passera gå. De anhöriga sparar pengar till sina räntor och konsumtion och dessutom tid som de ändå inte har eller kan få i det hårda klimat som vi skapat i samhället. Dessutom slipper man ju konfrontera den omoderna döden och i slutänden sin egen död.
Mina tankar förs åter till kyligare och hårdare tider vi sett genom historien och frasen ”ett samhälle kan mycket väl bedömas utifrån hur det tar hand om sina döda” ringer i mina öron. Om man lägger i hop utvecklingen inom vården och hur vi i allt ökande grad tar hand om våra döda vilket samhälle är vi då på väg att få? Eller snarare vilket samhälle har vi redan fått?
Visst har jag varit med om att människor dött i ensamhet och blivit begravda utan att någon kommit. Då har jag i alla fall kunnat samla ihop syföreningen, vaktmästare, musiker och andra så att en värdig begravning och tacksägelse över just den människan kunnat ske. Nu ser utvecklingen ut så att inte ens detta kommer att kunna gå att göra längre. Vi skickar allt fler och fler direkt i graven utan en värdig begravning. Är det verkligen vad vi vill stå för i vårt land. Vi som talar om rättigheter i alla sammanhang. Vem ser till de dödas rättigheter? Om jag som präst inte gör det vem kommer då att göra det? Är det inte rimligt att våra döda skall ha rätten att åtminstone få en värdig begravning? Vad tycker du?
Medan du funderar på frågorna och hur du vill ställa dig så kan vi ägna oss åt lite fisk på engelskt vis. Här är Fish´n Chips på mitt vis.
frityrsmet: 2 dl mjöl 1 halv tsk salt 1 tsk bakpulver 1,5 dl öl 0,5 dl mjölk 2 ägg gräslök citron lime dill 8 bitar torskfilé à 50 – 80 gram god köttrik korv ( här salsiccia) gröna ärtor
Hemlagade chips 8 stora fasta potatisar 2 liter majsolja/rapsolja (som kan återanvändas och fritera ex. fisken i) salt, nymald svartpeppar riven muskotnöt
Förbered först chipsen – pommes frites. Skala och skär potatisarna i stavar. Skölj dem och torka dem med en handduk. Värm oljan till 100 – 120 grader och koka potatisen i cirka 12 minuter. Använd gärna en termometer. Potatisen ska vara på gränsen till mjuk. Ta upp potatisen med en hålslev och skaka tillbaks oljan och lägg potatisen på hushållspapper att rinna av Fritera cipsen frasiga. Det gör du bäst i omgångar.
Hetta åter upp oljan till 180 grader. Använd termometer. Fritera sedan igen potatisen i omgångar till önskad knaprighet och gyllenhet. Det tar några minuter. Lägg upp dem på fat med papper att rinna av efter hand. Lägg chipsen i en skål med salt, nymald svartpeppar och riven muskot.
Mjöla korv och fiskbitar. se till att fisk och korv inte är för kalla utan närmar sig rumstemperatur. Gör frityrsmet redan innan du friterar potatisen så att den får stå till sig. Den blandar du i en skål med mjöl, salt, vitpeppar, bakpulver, öl(ale), mjölk, ägg, dill, gräslök och rivet citrusskal. Skär fisken och korven om det behövs i lagom stora portionsbitar ca 60 gram styck. Se till att oljan håller ca 180 grader Doppa fisken och korven i frityrsmet runt om. Fritera fiskarna och korvarna två bitar i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter. Se till att oljan får upp värmen till 180 grader emellan omgångarna Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resterande fisk. Servera den friterade fisken med pommes frites, citron och limeklyftor med Tartarsås senapsmajonnäs, pickles och gröna ärtor.
Mjöla korven
Fritera korven efter att du haft den i tempurasmeten
Därefter mjöla fisken
Friterad korv som rinner av på papper
Fritera fisken max två bitar åt gången så att inte temperaturen sjunker för mycket
Låt rinna av på papper
Servera i tidningspapper. Här med tre såser
Ett gott torrt vitt är gott till men annars givetvis god öl
Jag har varit präst i snart 20 år. Inte särskilt lång tid men ett visst perspektiv ger det i alla fall. När jag började som präst var det rätt tydligt att när dopsamtal och själva dopet skulle genomföras fanns där en farmor eller mormor i bakgrunden som drev på saker och ting. Inte alltid men väldigt ofta var det så. Dop var lika med tradition!
I dag ser det annorlunda ut och i vår församling är det särskilt tydligt något nytt är på väg att växa fram. Vi döper över 100% av barnen i vår församling. Det är inte så konstigt som det låter utan är lite av den himmelska matematiken där mycket mer än vi tror är möjligt. Vi har ju massor med sommarbarn som vi också döper i våra kyrkor. Barn och föräldrar som bor här på sommaren och väljer våra vackra kyrkor eller skärgård för att samla till dopfest. Dopet har blivit den lilla familjens indirekta sätt att protestera mot den globala förförelsen! Det vill säga i klar text, den lilla människan syns vara trött på allt prat om det globala, den stora världen. I slutändan är det det lokala, den lilla världen och den lilla människan som får betala och notan är inte sällan jobben och relationerna. Det kommer aldrig något flöde från det globala utan det går ensidigt från det lokala! Den lilla människan blir fattigare och mer utelämnad och de rika roffar åt sig det som finns. Mot detta återupptäcks dopet som en motkraft. Att samla släkt, vänner och nätverk för att stärka relationer och återta det lokala, den lilla världen.
Det som är ett nytt starkt inslag som styrker det ovanstående är att vi döper allt fler mammor, pappor, systrar och bröder till både dopföräldrarna och dopbarnen. Dels för att föräldrarna av egen fri vilja bestämmer sig för att låta döpa sig och sina barn dels för att om man skall vara gudmor och gudfar måste man själv vara döpt dels så sägs klart att föräldrarna struntat i att ge detta sammanhang vidare som arv och kunskap. Alltså låter allt fler vuxna döpa sig och går in i högtiden med stor entusiasm och glädje. Man kan säga att kristenheten idag är på väg bort från ett kvantitativt förhållningssätt till ett kvalitativt sätt att vara delaktig i församlingsgemenskapen i dag. Detta förhållningssätt utmanar helt andra krafter som i vårt land helt obekymrat under lång tid helt utan motstånd kunnat göra precis vad som helst utan att någon sagt eller gjort något emot.
När stat och kyrka gick skilda åt år 2000 så blev dopet medlemsgrundande och allt fler ser i spåren av samhällsutvecklingen den lokala församlingen som den plattform där verklig lokalt sammanhang finns och där gemenskap kan växa och utvecklas. Människor i det lokala samhället ser att institution efter institution, arbetsplats efter arbetsplats, kommunal service och ansvar, sjukvård, polis, brandkår ja listan är lång och är längre, försvinner tas bort och ersätts med ingenting! Detta mina vänner är min definition av sann ondska när man tar från människan och ersätter detta med ingenting utan låter folk få tro att det är någonting. Varför inte något diffust globalt, något som till exempel tagit hand om våra pensioner och framtida trygghet? Varför inte den allsmäktiga marknaden?
Kyrkan har och kommer alltid att ha en annan grundläggande syn på människan än det sekulära samhället som i modern tid förvandlat barn och gamla till kostnadsställen i sina kommunala och statliga budgetar. Det gör något dramatiskt och allvarlig i vår syn på människan när pengar är alltings mått.
Mot detta står grundläggande kristen tro att varje människa är skapad unik, med särskilda gåvor, möjligheter och till Guds egen avbild. Människan kan aldrig någonsin reduceras till ett kostnadsställe! Häri ligger mycket av kyrkan, den lokala församlingens framtid. Den fråga jag har mött i mitt dagliga arbete idag lyder ungefär: skulle inte församlingen kunna ta ett ledarskap nu när alla andra lämnat oss vind för våg och det blir bara sämre och sämre? Människor litar inte längre på kommunen eller på riskkapitalister som alltid skall tjäna pengar på deras barn och gamla. Människor vill se ett annat sätt att ta ansvar i full öppenhet. Här finns Svenska Kyrkan som en gång byggde vård, skola och omsorg i Sverige. Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen men på ett trovärdigt sätt i dialog med våra församlingsbor.
Kyrkan är inte och behöver inte vara vinstdrivande på samma sätt som riskkapitalet och som det sur ut nu kommunerna. Vi har råd med och kommer alltid att ha råd med en människosyn som är värd namnet så länge människor vill ge sig själva den möjligheten! Därför skapar vi nu i vår församling en förskola ”Almerska förskolan” som skall genomsyras av en barnsyn med massor av möjligheter för våra dopbarn och föräldrar att fortsätta växa och komma till sin riktigt sanna potential. Med resurser som den kommunala verksamheten inte ens kan drömma om. Det är från en tid innan den perverterade kristendomen i den sekulära staten förvandlade barnen, de äldre människorna till kostnadsställen…… Det är ett eko från vad våra förfäder och förmödrar sparade till och har förvaltats i kyrkans hägn.
Julen är ju en högtid som sätter freden i centrum. För att nå fred måste man ibland kämpa för rätten till den. Det pågår ett fullskaligt krig runt om i världen. Där de rikare blir rikare och de fattigare blir fattigare där ofrivillig ensamhet och utanförskap i fattigdom är den nya pesten och koleran. Vi måste återerövra gamla vapen för att rusta till strid mot detta. Solidaritet, älska din nästa, ta vara på din broder och syster, dela med dig åt andra, det gemensammas bästa, tid med våra barn och ungdomar, ta hand om relationer, bekämpa splittring med förlåtelse, tro, hopp och kärlek. Det har fungerat förut och kommer att fungera igen! Men det måste börja med dig och mig. Därifrån startar den enda sanna freden. I våra egna hjärtan! Vi måste återerövra berättelsen om vad det är att vara sanna människor. Låt oss aldrig tappa hoppet om en god och ljus framtid, lyssna inåt där ligger ett större sammanhang än man anar. Lyssnar man ordentligt kan man höra sjunga sitt budskap om fred, försoning och gott behag som skaparen önskar för alla sina barn världen över!
God Jul och ett välsignat (även om det är förbjudet att säga) nytt år önskar jag er alla!
Det franska köket är alltid möjligt att återvända till, här kommer en variant på en fransk nationalrätt: Hachis Parmentier de canard
Konfiterad anka, 2-3 lår eller en grillad kyckling eller 500 g köttfärs, 50 g smör,5 dl mjölk, 2 dl grädde,1 stor gul lök hackad, riven muskotnöt, två palsternackor,2 msk hackad persilja,1 dl torrt vitt vin,salt och peppar,riven ost,ströbröd, ströbröd och mortlat mandelspån
Plocka loss köttet från ben och dela i småbitar.Stek köttet i smör tillsammans lök och persilja.Salta och peppra.Tillsätt vin och låt koka in lite.
Gör potatismoset, du kan använda potatismospulver enligt Tomas Tengby på menyredaktionen, rör ner en stor matsked smör, smaka av med salt, peppar och riven muskot.Vispa ordentligt så att moset blir fluffigt. Du kan givetvis göra egen mos från grunden. Lägg till lite vit tryffelolja i moset om du gillar det.
Lägg köttet i botten av en ugnsform, ca 2-3 cm i höjd, och täck sedan köttet med lika mycket potatismos.Strö över riven ost, ströbröd och mandelmjöl och fördela en liten klick smör över anrättningen. Så långt kan du göra färdigt kvällen innan. Sätt in i ugnen en timme innan gästerna kommer på fredagen eller när de nu kommer. Allt i ett bra för barnfamiljer!
Det finns 50 miljoner människor i världen som är flyktingar eller lever i flyktingliknande situationer, vilket är den högsta siffran sedan 1994. Pakistan och Libanon är några av de länder där flest flyktingar uppehåller sig, både när man räknar i antal och i förhållande till landets ekonomi. Det är de fattigaste bland de fattiga av länder som tar emot flest flyktingar i världen i dag. De människor som flyr kommer oftast ur konflikter närområdet. De länder varifrån flest tvingas fly är Afghanistan, Somalia, Irak och Syrien. Många hamnar i Sverige men vi är bara på en 10:e plats bland de rika europeiska länderna i vårt mottagande. De största grupperna som kommer till Sverige är hemvändande Svenskar samt människor från Finland och Polen. (källa: migrationsinfo.se, TV 4) Jag menar att siffran över människor som är på flykt är betydligt högre, väldigt mycket högre, och finns i länder man aldrig tänker sig…….
Källa TV4
Så här ser en del av sanningen ut i vår värld i dag. Lägg därtill att 85 familjer äger över hälften av det mesta som finns att äga i vår värld så förstår man att många måste ut på sökarfärd efter möjligheter att försörja sig. De flesta borde hamna i USA för där är de flesta få som äger det mesta!
Källa TV4
Rent fysiskt är mängder av människor i rörelse världen över. I vårt land är de återvändande utlandssvenskarna en betydande del i statistiken vilket sällan eller aldrig nämns i debatten om vilka som kommer till vårt land! ”Totalt invandrade 115 845 personer till Sverige 2013. Den största gruppen, 18%, var återinvandrade svenskar. Ökningen av antalet invandrare berodde till stor del på att invandringen från Syrien och Somalia ökade med cirka 13 000 personer jämfört med föregående år. Detta är delvis en följd av ökade oroligheter i hemländerna samt en ökad anhöriginvandring.” (migrationsinfo.se)
År 2013 invandrade cirka 116 000 personer till Sverige, 55 000 kvinnor och 60 000 män, vilket var en ökning med 12% jämfört med 2012. Samtidigt utvandrade cirka 51 000 personer vilket ger en nettoinvandring på ungefär 65 000 personer. De vanligaste ursprungsländerna är Finland, följt av Irak och Polen. Strax över 50 procent av de utrikesfödda i Sverige kommer ursprungligen från ett europeiskt land.
Människor flyr och flyttar av många skäl undan konflikter, etnisk rensning, förföljelse och diskriminering av olika slag men även av ekonomiska orsaker där drömmen om ny karriär, rikedom eller något så trivialt som mat på bordet, sjukvård och skola för barnen är starka drivkrafter till att bryta upp. Många flyr dessutom undan sig själva vilket sällan eller aldrig tas upp i debatterna!
Är detta något nytt? Nej givetvis inte. Människan har alltid i olika tider rört på sig och historiskt finns det rent av tidsepoker som heter ”den stora folkvandringstiden” eller liknande. Vi kommer i modern tid ihåg massutvandring av svenskar till Amerika med drömmen om ett friare och bättre liv som satte fart på hundratusentals svenskar bort från förtryck, svält och förföljelse. Få känner till att Sverige då fick bistånd för att hantera fattigdom och svält från bland andra Turkiet och Rumänien. Nu är medborgare från Rumänien på våra gator och tigger överallt. Nog är historiens vingslag nyckfulla. Är man lagd åt det Darwinistiska hållet bör detta vara något mycket välkommet då blandning av gener är bättre för framtida urval och utveckling av mänskligheten. Ur mångfald växer framtid med bred genbas för att möta framtida miljöförändringar och säkerställa släktets överlevnad.
En orsak till, i kombination med att vi ändå föreställer ett kristet land, att vi tar emot människor från olika delar av världen och försöker lindra nöd, död och ge stöd till en bättre framtid kan vara just detta historiska faktum att miljoner Svenskar har tvingats fly sitt hemland. Det positiva är att vi genom detta stora engagemang bygger framtida interkulturella broar som i framtiden kan visa sig viktiga för ett så litet land som Sverige som verkligen är beroende av andra för att klara välfärd, industri och utveckling. Kulturambassadörer är nog så viktiga för vår framtida handel och relationer med den omvärld som vi i alla stycken är så beroende av. Denna faktor borde lyftas fram mer som en framtidens huvudfråga i skoldebatten!
Jag menar att den vanliga bilden av flyktingar inte är hela sanningen. Det verkliga antalet flyktingar i världen är betydligt större än vi tror och vet. Om man skulle se till alla de människor som är på flykt från sig själva, sina liv, sitt ansvar, sin andlighet och sina sammanhang är siffran så hög att den inte går att ens föreställa sig. Bara i vårt land menar jag att antalet kan räknas i miljoner. De flestas hamnar inte hos migrationsverket utan i snarare i psykvården.
Att fly från sig själv, i sig själv, är oerhört starka drivkrafter som har sina rötter i flykt och förträngningsmekanismer i djupet av människans innersta. Det tar sig många olika uttryck i missbruk av olika slag där mat, alkohol, drog, sex, realations, arbets, spel och IT missbruk är väl kända och dokumenterade. Med dessa glasögon på nästippen inser man att det inte är någon större skillnad mellan fattig eller rik, västerlänning eller österlänning alla är på ett eller annat sätt eller av olika skäl på flykt från något, någon eller av olika orsaker. Detta sker oupphörligen och skapar rörelser både i den fysiska men även i den psykiska/ själsliga tillvaron.
Orsakerna till varför vi är på flykt ser mycket olika ut. Givetvis är det lättare att se ”utifrån” människor som är på flykt av skäl orsakade av fattigdom, krig, katastrofer, förföljelse osv. Det är betydligt svårare att se och förstå människor på flykt ”inifrån och ut” där mänskligt lidande och samhällskostnader är minst lika stora, om inte större ur både ett ekonomiskt och humanitärt perspektiv.
Därför kan det vara bra med någon eftertanke och självreflektion innan man uttalar sig i flyktingfrågor av olika slag. Det kan vara så att även du är en flykting från dig själv ditt liv, din död, din framtid och din skapare.
Religionen får ofta bära hundhuvudet för negativ medverkan till konflikter och därmed flyktingströmmar givetvis med rätta. Men man kan ju, i det sammanhanget, erinra sig att en central erfarenhet som funnits och finns i både Judendomens och Kristendomens identitet är att vara på flykt. De judiska folket har hela sin historia full av dessa erfarenheter genom historiens lopp även om vi mest talar om förintelsens fasliga tragedi men glöm inte att Jesus redan som barn tvingades som flykting, undan politiskt förtryck, till Egypten.
För mig okänd konstnär men lär vara från Filippinerna, motivet stämmer till eftertanke..
Det är ett svårt ämne, det där med att vara på flykt, där många gånger tro och känslor används istället för fakta och kunskaper. Visserligen arbetar jag med människans medfödda behov av att tro men man måste veta när man skall veta saker och veta när man skall tro! Det ställer verkligen stora krav på dem som tagit åt sig eller ställt sig till förfogande för det andliga ansvaret. Det är ju bekant att ”om en blind leder en blind faller de båda i gropen” Det är många som idag inte längre kan varken se eller höra och visheten överger fler och fler mänskliga sammanhang av idag! Trons låga kan lysa människan i mörkret, om den är sprungen ur visheten, som ett gott ledljus med löfte om hopp, framtid och kärlek men kan flamma farligt och sprida sig som eldsvåda om hatets och rädslans bensin hälls på den. Sverige är ett särskilt utsatt land eftersom våra kunskaper är så förtvivlat, för att inte säga, katastrofalt dåliga. Detta lämnar utrymme för vilka självutnämnda profeter som helst som verkligen kan orsaka stor skada och tvinga ut människor på vägarna.
Att sitta ner och samtala med varandra och någonstans inse, att vi alla djupast sätt är någon form av flykting, kan vara en väg att se varandra mer jämställt och mänskligt på vägen fram. Människan sanna värde bestäms nämligen inifrån och ut och avgörs inte av pengar, makt eller geografisk tillhörighet. Hursomhelst är vi alla på väg från osynlighet, via synlighet på väg in i evigheten. Ingenting människan förfogar över kan ändra på det men vi kan påverka hur vi bemöter varandra på denna väg. Din attityd mot dig själv och dina medmänniskor är helt avgörande för hur resan kommer att se ut och hur hög medmänsklighetens medeltemperatur kommer att vara. Ge flyktingen en chans för det är antagligen du själv som är på flykt!
Många är idag allergiska mot gluten. Här följer ett recept på spagettipumparätt som är sanslöst god, nyttig och helt, om man så vill, vegetarisk.
Smaklig måltid önskar jag er alla, hoppas ni fått något att samtala om runt matbordet på er söndagsmiddag:)
Sätt ugnen på 200 grader och dela pumpan.
Gröp ur kärnorna med en sked
Lägg pumpan med den urgröpta sidan ner på ett bakplåtspapper ca 20 minuter eller tills den är mjuk.
När den är lite ”al dente”, låt den svalna innan du med en gaffel gröper ur den så att du får långa remsor likt spagetti. Den faller ner i skålen mycket enkelt.
Skalen kan du använda att servera i om du vill.
Under tiden har du rostat pumpakärnorna i en medelvarm panna med lite olja och salt
Du kan servera den med vad sås du vill eller äta den med god olivolja, svartpeppar, riven parmesan, de rostade pumpakärnorna och salt. Precis som vanlig spagetti. Här har jag använt torkade trattisar eftersom jag älskar svamp.
Vägen till ett rikare liv som demensanhörig och personal inom demensvården
Vi vet i dag att demens inte bara drabbar den ”sjuka” utan även med stor kraft de anhöriga runtomkring. Ofta blir vi närstående så trötta och slutkörda under sjukdomstidens förlopp att när vi måste släppa taget om vår älskade mamma, pappa eller livskamrat orkar vi inte längre se framåt. Det är inget nytt och har förekommit i alla tider men nu är det allt fler och fler som drabbas av detta i flera led och patienterna verkar bli yngre och yngre så det är delvis nya förutsättningar för oss idag.
Jag minns när jag som ungt sjukvårdsbiträde kom med min ungdomliga energi till Roslagens sjukhem och mötte alla dessa gamla damer som verkade vara helt normala tills jag upptäckte att de inte kom ihåg om de hade varit på toaletten, fikat, tvättat sig eller ätit bara för femminuter sedan. När närminnet försvinner så vet du ju inte längre att navigera i tillvaron. Du kanske vet att du borde göra saker men kommer aldrig ihåg om du gjort dem. Man förlorar tidsuppfattningen och vet inte längre skillnad på dag och natt om man skall äta frukost eller middag. Om man nu alls kommer ihåg att äta.
Jag lyssnade ofta till deras berättelser, det som fanns i ryggraden var kvar, medan jag med den unga människans okunnighet började töja lite på sjukhusets normala dagliga rutiner. Den erfarna personalen lät mig hållas, det var ju ändå sommar och semester. Jag sjöng, tog ut tanterna i gröngräset och tog av dem strumpor och skor, hjälpte dem återerövra doftminnen, smakminnen, kännselminnen och själsminnen. Jag upptäckte då att människan har många olika minnen och olika sätt att minnas. Kroppen minns, hjärtat minns, sinnena minns, hjärnan minns. Vi kan minnas associativt, strukturerat, kronologiskt, projektbaserat, fysiskt, sinnligt, med våra ögon, öron och inte minst med vår doft.
När man ofta helt trött skall lämna över sin familjemedlem till samhället är man ofta så slutkörd att överlämningen kanske inte blir den bästa. Jag anser att överlämningen borde starta och äga rum i det hem man lämnar så att så mycket som möjligt och på ett värdigt sätt följer den sjuke. Människan får aldrig reduceras till sin sjukdom eller nummer på en säng typ 8:2 som man sa på sjukhemmet där jag jobbade för länge sedan.
Som rektor, insåg jag relativt snart, att om man vill behandla alla elever lika så måste du behandla dem olika. Jag arbetade efter detta så gott det gick och varför. Jo därför att det var att ställa eleven i centrum samt helt nödvändigt för att kunna svara upp mot den nya tidens föräldrar med de krav som ställdes av dem på institutionen skolan. Jag kan försäkra att den moderna föräldern är något helt annat än vad som var aktuellt för 25 år sedan. Här finns inte längre någon överdriven rädsla för att ställa krav, ställa ansvariga, personal och politiker mot väggen. Att anmäla till skolverk, polis och andra myndighetsfunktioner blir allt vanligare. Vissa föräldrar är helt självsvåldiga och drar sig inte för att gå mycket långt för att få fram önskade resultat för sina barn. Ja en del går alldeles för långt.
Varför berättar jag detta? Jo för att jag ser att samma föräldrar nu, sedan en tid, är anhöriga till sina föräldrar och de uppför sig inte som anhöriga gjorde för 25-30 år sedan när jag mötte dem som ungt sjukvårdbiträde. Detta leder till att ”vårdinstitutionen” och styrmekanismerna runt omkring måste utvecklas för att kunna svara upp mot den nya tidens anhöriga. Man kan inte längre gömma sig bakom sin roll man måste vara i sin roll som personal i mötet med anhöriga. Det ställer krav på nytt tänkande, att göra på ett annat sätt för att nå ett annorlunda resultat.
I många sammanhang när vi blir utsatta för press börjar vi leverera mer av samma sak men i de allra flesta fall går det bara till en gräns sedan måste något nytt ske. När tiden är mogen heter det ju och nu är tiden, sedan ett bra tag, mogen att ta nya steg i utbildningen kring demenspatienter, personal och anhöriga. Nya idéer rörande utbildning, gärna tillsammans med varandra, för att minska klyftorna mellan de olika grupperna och öka förståelse och kommunikation.
Åter till Roslagens sjukhem. Tant Ida blev så stimulerad och återuppväckt under min sommar där på institutionen att hon både kammade sig, åt, klädde sig, sjöng, talade och kunde gå själv när jag tog farväl. Jag åkte tillbaka för att hälsa på till jul (jag var student i Uppsala så det var en bit) då var hon åter i sin rullstol, apatiskt tittandes upp i taket utan språk. Ordet institutionaliserad fick verkligen ett ansikte och jag insåg att det var ungefär den nivån som samhället ansåg sig ha råd med. Likriktning är alltid billigare än att möta var och en individuellt!
Nu har det gått över trettio år sedan dessa erfarenheter och kunskaperna har fördjupats och förmerats. Kanske det nu är dags att försöka bygga en ny mänskligare modell ”se den dementa människan” och deras närmaste i ett nytt sammanhang.
Smart med mat: doft, smak, hörsel, beröringsminne, händernas minne
Fysik med musik: musikminne, fysikminne, dansminne, melodi och textminne, högtidsminne, taktminne
Ditt minne på en pinne: händernas minne, materialminne, doftminne, verktygsminne, produktminne, lösningsminne
Det ordlösa minnet: Kommunicera utan ord när man identifierat vilka minnen som fortfarande finns och fungerar.
Det gäller för oss att se en ny pedagogisk utmaning och ta bort diket i överlämnandet mellan de anhöriga och demensvården. Vi måste envist hålla fast vid att det är en etisk fråga, en fråga om människosyn, när vi hanterar det ogripbara. Jag har kommit fram till att det finns många olika dödar i en människas liv. Demens är en av dem den sociala döden men det innebär för den skull inte slutet. Genom att kombinera de olika minnen som vi har på olika sätt och utveckla en pedagogisk metod kan den sammanlagda effekten nå djupare in i människan och hjälpa oss hålla relationen vid liv med en betydligt större kvalité än vad som kan göras med pillerburkar och inlåsning på institution. Låt oss öva oss i det ordlösa språket för det verkar inte behöva något minne.
På tal om olika dödar så aktualiserar det just denna eviga fråga om vår död. Jag menar att även här finns stort behov av kvalificerad utbildning för att ge människor den myndiga rätten att dö på sitt eget sätt. Jag har under många år studerat konsten att dö och vi har i vår samhälleliga strävan att likrikta, effektivisera och på ett orealistiskt sätt ”skydda” mot allt ont och farligt försökt att även rationalisera bort döden. Döden som är lika naturligt som att födas. Kanske naturligare för den är oundviklig och en absolut sanning för alla människor. En obönhörlig jämställdhetsfaktor då vi alla är lika inför döden.
Jag kan konstatera att, trots våra ansträngningar, är döden kvar och det enda vi egentligen lyckats med är att ha skapat en klyfta mellan liv och dör och gjort döden till en främling i våra liv. Döden kan aldrig vara en hygienfaktor eller en oförskämdhet. Den bara är där och den är inte vår fiende! Därför är det dags att nu återta rätten att få dö på sitt eget sätt. Att få dö som man har levt. Jag ser att detta sker allt tydligare och nya sätt att hjälpa människor att dö är absolut nödvändigt för att behålla livskvalité ända in i döden. För att klara detta måste vi utbilda på ett helt nytt sätt. Sätta döden i centrum och ge patienten, de anhöriga och personal nya verktyg att klara denna utmaning: återta rätten att få dö som en riktig, myndig människa på mina egna villkor. Pizza har vi ätit i generationer i vårt land. Man kan med fog påstå att den blivit en del av vår matkultur och försvenskats på många sätt. Här följer en modern variant, god men snabb, för den moderna människan som för ofta är på språng och har bråttom. Förhoppningsvis är den så god att man tar sig tid att sitta ned och njuta i lugn och ro. Här serverad med min variant av pizzasallad.
Lägg nysköljd spenat i botten på fatet.Klyv gurka och dra ur kärnorna med en tesked. Slanta sedan upp gurkan i halvmånar. Dela tomater och skär även dem i halvmånar. Dela en rödlök och gör på samma sätt med den. Rosta pekannötter eller annan nöt eller mandel och strö över. Stänk över god balsamico vinäger, gärna vit och ringla över god olivolja. Gärna smaksatt med basilika.
singla över lite flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Avsluta det hela med att riva över parmesanost. Sätt på ugnen på grill ca 250 grader.
Gör en deg på 2,5 dl vetemjöl, 2 msk bakpulver, 1,25 dl vatten, ett par matskedar olivolja i en matberedare. Knåda ihop till en elastisk deg. Kavla ut till en rund pizzabotten ca en halv cm tjock. Ringla i lite olivolja i en stekpanna och sätt den på ungefär medelvärme. Lägg i pizzabotten. Den skall nu sakta ”friteras” i pannan för att bli knaprig på undersidan.
Ta en burk tomater, gärna körsbärstomater, och lägg i en matberedare eller mixerskål. Pressa i två vitlöksklyftor, riv i en kruka basilika, några goda stänk olivolja, lite salt och några stag på pepparkvarnen samt lite balsamicovinäger eller lite citronsaft. Mixa till slät pizzasås.
Pensla ut pizzasåsen ordentligt och fyll pizzabottnen med vad du önskar. Salami, skivade champinjoner, rökt skinka, kronärtskockor, mozzarellaost, getost eller annan ost. Tomater i skivor, färsk spenat och oliver. Ta vad du tycker är gott. Vill du ha pizzan helt vegetarisk så gör du den så. Salta lite och dra några varv med pepparkvarnen. Använd gärna rikligt med torkad oregano.
När pizzabottnen fått färg på undersidan, ringla över lite god olivolja, och ställ in stekpannan i ugnen under grillelementet. Låt osten smälta och pizzan bli gyllengul. Det tar ca 4-5 minuter. Kolla då och då.
”Vält” upp pizzan på en skärbräda och servera rykande varm och bubblande med din goda sallad.
Om du vill kan du med fördel göra en god sås till, lite pesto eller bara stänka över lite tabasco
Smaklig måltid och kom ihåg att många minnen sitter i maten måltiden och matlagningen;)
Smaklig måltid önskar jag er och hoppas ni skapar många goda minnen runt matbordets och måltidens livsviktiga betydelse för oss människor.